Ylävalikko

Tampere on Suomen viidenneksi elinvoimaisin

VERTAILU 14.5.2015 18:06 Tampere on Suomen suurten kaupunkien parhaimmistoa, kun vertaillaan kaupunkien elinvoimaisuutta. Pääkaupunkiseudun ulkopuolelta Tampereen edelle nousee vain Vaasa.

Aluetutkija, valtiotieteen tohtori Timo Aro laittoi Suomen 26 suurinta kaupunkia järjestykseen absoluuttisen elinvoiman mukaan. Mittareita oli parikymmentä mukaan lukien muun muassa bruttokansantuote asukasta kohden, kunnallisverotulot asukasta kohden, yritysten perustaminen, työpaikkojen määrän kehitys, koulutusaste, tutkimus- ja tuotekehitysmenot sekä väestön muutos.

Kuuden kärjeksi muodostui Espoo, Vantaa, Helsinki, Vaasa, Tampere ja Oulu. Vertailu perustuu vuosilta 2010-2013 oleviin tilastoaineistoihin.


ilmoitus


Suomen 26 suurimman kaupungin osuus maan väestöstä on 56 prosenttia ja osuus maan työpaikoista 65 prosenttia. Suurimmat kaupunkiseudut tuottavat yli 82 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta ja niiden osuus tutkimus- ja tuotekehitysmenoista on lähes 96 prosenttia.

Aro selvitti myös kaupunkien suhteellisen elinvoiman kehitystä. Suhteellista vetovoimaa analysoitiin vertaamalla vuosien 2010-2013 keskimääräisiä arvoja vuosien 2005-2009 keskimääräisiin arvoihin.

Suhteellisen elinvoiman vertailun tulokset eivät mairittele Tamperetta, sillä kaupunki tippuu niukasti keskikastin alapuolelle. Elinvoima on kehittynyt viime vuosina suhteellisesti parhaiten Seinäjoella, Vaasassa, Kokkolassa, Lappeenrannassa, Kuopiossa ja Helsingissä.

Katso koko analyysi tästä (Slideshare): >']);">Kaupunkien elinvoiman vertailuanalyysi 2005-2013 >>

Kaupunkien järjestys absoluuttisen elinvoiman mukaan löytyy alkaen sivulta 44  ja järjestys suhteellisen elinvoiman mukaan alkaen sivulta 49.

TOIMITUS

, ,

Ei vielä kommentteja.

Mediakaupunki.fi