Ylävalikko

Kraa Kraa lähti yksistä kehyksistä

TREDESIGN 29.4.2015 09:19 Puisiin silmälasikehyksiin erikoistunut tamperelainen Kraa Kraa haluaa tehdä asioita omalla persoonallisella tavallaan.

- Ajatus silmälasikehyksistä lähti siitä, kun tarvitsin itse uudet kehykset. Lähtökohta oli, että en halunnut muovikehyksiä. Ajattelin, että voisin tehdä kehykset itse, kertoo yrittäjä Matti Hänninen.

Tarkoitus oli siis alun perin tehdä vain yhdet kehykset omaan käyttöön. Vuosi oli 2008. Kahden ja puolen vuoden kehitystyön jälkeen uudet silmälasit olivat käyttövalmiit.

- Huomasin, että puukehyksistä tuli todella kevyet.

Kraa Kraa

Kraa Kraan verstas ja näyttelytila sijaitsee PMK:n talossa Peltokadulla.  Mallisto ja työmenetelmät ovat yrittäjä Matti Hännisen käsialaa.

 

Yksien kehysten valmistuksesta toiminta laajeni omaksi yritystoiminnaksi ja Kraa Kraan kehykset tulivat markkinoille vuonna 2012. Varsinaisia esikuvia Hänninen ei nimeä. Designissa hän kertoo arvostavansa ”sleek designia”, sulavalinjaisuutta, jossa funktio eli käytettävyys on etusijalla.

- Hyvä design on huomaamatonta ja kiinnittää huomiota itse elämään, sanoo Hänninen.

Kraa Kraa -brändiä Hänninen kuvailee workshop-perusteiseksi.

- Olemme pikkuverstas, joka on joustava ja tekee uusia juttuja nopealla syklillä asiakkaan toivomuksen mukaan.

Hänninen on kouluttautunut Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa kalustepuusepäksi. Hän erikoistui ohuisiin, aktiivisiin rakenteisiin, jotka ovat joustavia ja kimmoisia. Puisten silmälasikehysten suunnittelua ja valmistusta ei kuitenkaan opeteta missään, joten Hänninen on kehittänyt käytettävät työmenetelmät ja malliston itse.


ilmoitus


Nimi Kraa Kraa on peräisin Armonkalliolta, jossa Hänninen kehitteli kehyksiä. Pihalla oli variksia tonkimassa roskia. Idea nimen taustalla on siis toimia kuin varis: tehdä asioita omalla tavalla muista välittämättä.

Hänninen arvioi, että alan ulkopuolelta tuleminen on auttanut tekemään asioita uudella tavalla.

- Emme varsinaisesti seuraa trendejä kovin paljon. Teemme mielenkiintoisia juttuja ”fiilis edellä”, hän sanoo.

Kraa Kraalla on valmis mallisto, jossa on kymmenen puuvalmisteista mallia ja kaksi puista erikoismallia, sekä kolme terästä ja nahkaa yhdistävää mallia. Terästä ja korkkia yhdistävät mallit ovat tulossa. Lisäksi puisia aurinkolasikehyksiä on saatavilla rajoitettuina erinä. Asiakkaille tehdään myös tilaustöitä.

- Valtaosa kehyksistämme ovat saranattomia, mutta koska ihmiset tarvitsevat myös lukulaseja, saranatkin ovat saatavilla. Saranattoman kehyksen etu on keveys, joustavuus ja käyttömukavuus. Puulla on hyvä ihotuntuma.

Kraa Kraan esittelytila on verstaan yhteydessä. Jälleenmyyjiä on Suomessa parikymmentä ja lisäksi Alankomaissa, Belgiassa, Saksassa, Tanskassa ja Venäjällä. Kehyksiä on mennyt myös Japaniin.

Tredesign-juttusarjassa Tampereforum kertoo tamperelaisista muotoilun ja käsityöläisyyden pk-yrityksistä. Twitterissä ja Faceboosissa: #tredesign

TOIMITUS

, , , , ,

Ei vielä kommentteja.

Mediakaupunki.fi