Ylävalikko

Pirkanmaan vientinäkymät kohenemassa

BAROMETRI 24.4.2015 16:56 Palvelualan yritykset luottavat Pirkanmaalla eniten talouden elpymiseen. Myös vientinäkymät vihjaavat, että käänne voi olla tulossa.

Tiedot käyvät ilmi Tampereen kauppakamarin tuoreesta yritysbarometrista, johon osallistui 361 yritystä teollisuuden, kaupan ja palveluiden aloilta.

Microsoft PowerPoint - yritysbarometri kevŠt 2015 NH

Pirkanmaan vientiyritysten tilauskanta on viime vuotta parempi 31 prosentilla yrityksistä ja 39 prosenttia odottaa tilauskannan kehittyvän suotuisasti lähimmän puolen vuoden aikana. Tilauskanta on pienempi 24 prosentilla yrityksistä ja 13 prosenttia odottaa pienenemistä lähimmän puolen aikana.

 

Tampereen kauppakamarin selvityksen perusteella kaupan alan tunnelmat ovat kääntyneet huonompaan suuntaan. Lähes joka toinen kaupan alan 50 vastaajasta pitää alan yleistä tunnelmaa pessimistisenä tai erittäin pessimistisenä.

- Kaupan tilanne on pitkään aikaan huonoin, huomauttaa Tampereen kauppakamarin apulaisjohtaja Markus Sjölund.

Palveluala on barometrin valopilkku. Optimisteja toimialan tilanteen suhteen on 27 prosenttia ja pessimistejä 21 prosenttia. Loput arvioivat tilanteen normaaliksi. Vastaajia oli 171.

- Palvelualalla yleinen tunnelma näyttäisi olevan kaikkein paras eli perinteistenkin toimialojen on viimeistään nyt kehitettävä lisäarvopalveluja tuotteidensa kylkeen, sanoo Triuvare Oy:n toimitusjohtaja Toni Rantanen.

- IT-alalla yleinen tunnelma on melko myönteinen. Toisaalta suuri osa IT-yrityksistä myy kustannussäästöjä, joita tarvitaan myös taantumassa, pohtii Rantanen.

Rantanen toivoo, että maahan saadaan muodostettua toimintakykyinen hallitus, joka onnistuu pienemtämään työllistämisen kustannuskia.

Teollisuudessa optimistisena toimialan tilannetta pitää 16 prosenttia ja pessimistisenä 38 prosenttia 104 vastaajasta.

- Tilauskannan positiiviseen kehitykseen tulevina kuukausina uskoo useampi kuin aiemmin, mutta toisaalta tarjousten realisoituminen toimituksiksi vienee ensi vuoden puolelle, luonnehtii Tampereen Konepajat Oy:n toimitusjohtaja Juhani Lehti teollisuuden tilannetta.

- Teollisuuden näkymät ovat olleet varovaisen toiveikkaita vuoden alkaessa, mutta vaihtelu eri toimijoiden olosuhteissa on edelleen suurta, Lehti kertoo.

Rakennusalalla optimisteja on 9 prosenttia ja pessimistejä 50 prosenttia. Vastaajia rakennusalalta oli 22.


ilmoitus


Vaikka moni uskoo viennin lähtevän vetämään, teollisuuden investointihalukkuus on pakkasella. Investoinnit ovat viime vuoteen verrattuna suuremmat 17 prosentilla teollisuusyrityksillä mutta pienemmät 27 prosenttilla.

- Teollisuuden suhteen ajateltiin vielä syksyllä, että investoinnit olisivat piristyneet, mutta uutta työtä tuottavia investointeja ei ole juurikaan tullut, toteaa Tampereen kauppakamarin apulaisjohtaja Markus Sjölund.

Kaupan alalla investointien kasvua ja vähenemistä osoittavat luvut ovat 29 ja 22 prosenttia ja palveluissa 27 ja 23 prosenttia. Kaupan ja palvelun aloilla investointien kehitys näyttää siis pientä plussaa.

TOIMITUS

, , , ,

Ei vielä kommentteja.

Mediakaupunki.fi