Ylävalikko

Korun tarina syntyy vuorovaikutuksessa

TREDESIGN 20.4.2015 11:51 Koruateljee Nagual on yksilöllisiä koruja käsityönä valmistava tamperelainen perheyritys. Yrityksen tarina on kiehtova yhdistelmä luovuutta ja rohkeutta.

ku

Nagualin Jari Tynkkynen ja Johanna Väänänen korostavat henkilökohtaista asiakassuhdetta. Vuorovaikutuksen kautta yksilölliset korut saavat lisää merkityksiä ja niistä tulee taideteoksia.

 

Nagualin yrittäjät Jari Tynkkynen ja Johanna Väänänen ovat kutsumusammatissaan. Nagualin koruissa on tarinoita ja merkityksiä, joita luodaan yhdessä asiakkaiden kanssa.

- Rakkaus muotoiluun ja käsin tekemiseen sekä kohtaamisiin asiakkaiden kanssa. Lähtökohtamme on taiteellinen ja koemme olevamme taiteilijoita, kuvailee Jari yritystoimintaa.

- Kukin koru on runo… tai tarina itsessään, lisää Johanna.

- Erikoinen, omannäköinen tekeminen on intohimo ja sydämen asia, hän kiteyttää.

Korut ovat yksilöllisiä ja henkilökohtaisia, joten korun tekemisessä korostuu henkilökohtaisten asiakassuhteiden merkitys. Jari kertoo, että asiakkaisiin tutustumisen kautta he tulevat toisilleen tärkeiksi ja ihmiset tulevat pitkienkin matkojen päästä. Hyvän asiakassuhteen kautta myös esineet saavat monimuotoisempia, syvällisempiä merkityksiä.

Jari ja Johanna ovat tavanneet toisensa opiskellessaan alaa Lahdessa.

- Olin aina ollut luovuudesta ja kirjallisuudesta kiinnostunut. Hain Lahden kultaseppäkouluun ja sen jälkeen en ole harkinnut mitään muuta, sanoo Jari.

Johannan ensikosketus alaan oli kesätöissä Oulussa, jossa hän kertoo ”ilmoittautuneensa töihin” alan liikkeeseen. Kipinä alalle jäi pysyväksi.

Lukion vaihto-oppilasvuonna USA:n Washingtonin osavaltiossa hän osallistui yliopiston korunvalmistuskurssille. Lukion jälkeen hän oli töissä kultasepänliikkeissä Lahdessa ja Helsingissä.

Kun alan oppilaitoksen ovet eivät kuitenkaan ensimmäisellä yrityksellä auenneet, Johanna pakkasi laukkunsa ja lähti Firenzeen Italiaan.

Firenzessä hän päätti pyrkiä paikalliseen kultaseppäkouluun, johon oli kolmepäiväiset italiankieliset kokeet – ja pääsi kouluun sisään. Johanna oli koulupäivien jälkeen töissä paikallisessa ravintolassa, solmi kontakteja kaupungin kultaseppiin, ja sai heiltä pieniä töitä.

- Firenzessä vierähti neljä ja puoli vuotta. Lahden koulu kuitenkin kaihersi mielessä ja palasin Suomeen. Pääsin kouluun suoraan kolmannelle luokalle, Johanna kertoo.

Johanna valmistui Lahdesta ja vuotta myöhemmin oli Jarin vuoro. Elettiin 1990-luvun alkua ja Suomessa oli lama, joten pariskunta hakeutui alan töihin Pohjois-Norjan saamelaisalueelle. Norjassa vierähti lähes viisi vuotta alan yrityksessä.


ilmoitus


Oman yrityksen perustaminen houkutteli.

- Meillä oli tarve omaan ilmaisuun. Katsoimme, että Tampere oli sijainniltaan ihanteellinen: keskellä kaikkea. Muutimme tänne syksyllä 1996, kertoo Jari.

- Kaikki pitivät meitä hulluina, ja totta onkin, että alussa meillä oli vain sahat, viilat ja suuri innostus!, nauraa Johanna.

Samaan aikaan yritystoiminnan käynnistämisen kanssa perhe kasvoi kahdella lapsella. Aluksi Nagual toimi Finlaysonin alueella ja teki alihankintatöitä suomalaisille alan valmistajille.

- Sitten halusimme liiketilan keskustasta. Löysimme tämän mahtavan paikan Hämeenpuistosta ja vuokranantajakin piti ideastamme, kertoo Jari.

Nagual on toiminut Hämeenpuisto 31:ssä vuodesta 2000. Kivijalassa sijaitseva liiketila on myös työhuone ja isoine näyteikkunoineen se on oivallinen paikka tuoda esille yrityksen osaamista ja halua toimia asiakkaiden kanssa.

Hämeenpuiston kehittäminen edelleen on yrittäjien näkökulmasta tervetullut asia.

- Toivon, että Hämeenpuistosta tulisi todella tamperelaisten olohuone, sanoo Johanna.


Katso esimerkkejä Nagualin koruista:

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Aitoa käsityötä

Nagualin korut ovat alusta loppuun yksilöllistä käsityötä. Muunmuassa kaulakoruissa näyttävät käsintehdyt lukot ovat tärkeä osa kokonaisuutta. Moni haluaa kihla- ja vihkisormukseltaan ainutlaatuisuutta. Firenzen renessanssivaikutteet näkyvät Johannan korumuotoilussa, samoin pariskunnan pohjoisessa viettämä aika. Johanna ja Jari kertovat olevansa hyvä tiimi, ja tiukankin aikataulun puitteissa he inspiroivat toinen toistaan.

Tredesign-juttusarjassa Tampereforum kertoo tamperelaisista muotoilun ja käsityöläisyyden pk-yrityksistä. Twitterissä ja Faceboosissa: #tredesign

TOIMITUS

, , ,

Ei vielä kommentteja.

Mediakaupunki.fi