Ylävalikko

Kauppakeskusten rakentamisen uusi kierros

KAUPPA 31.3.2015 13:10 Sponda tiedotti 30. maaliskuuta 240 miljoonan euron kauppakeskusinvestoinnista Ratinaan.

Kyseessä on yksi neljästä Tampereelle nousevasta uudesta liikekeskuksesta. Ratinan ohella muut hankkeet ovat Tesoman ja Kaukajärven kauppakeskukset sekä Ikano Retail Park Ikean kylkeen. Muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen Tampereella on pyörähtämässä käyntiin kauppakeskusten rakentamisen uusi kierros.

Ratinan kauppakeskus valmistuu keväällä 2018. Maanrakennustyöt Ratinan stadionin ja linja-autoaseman välisellä tontilla alkavat huhtikuussa 2015.


ilmoitus


Uudesta kauppakeskusrakennuksesta sekä kahdesta kauppakeskuksen käyttöön kunnostettavasta funkisrakennuksesta muodostuva kokonaisuus on kooltaan 53 000 neliömetriä. Ratina nousee kirkkaasti Suomen kymmenen suurimman kauppakeskuksen joukkoon. Liikkeitä Ratinaan mahtuu yli 150 ja pysäköintipaikkoja 1 250. Ratinaan saadaan siis samalla Tampereen keskustan suurin pysäköintilaitos.

Ratinan kauppakeskus on noin puolitoista kertaa viereisen Koskikeskuksen kokoinen. Koskikeskuksen pinta-ala on 34 300 neliötä, liikkeitä on noin sata ja pysäköintipaikkoja 425.

Päivittäistavarakauppa on Ratinassa vahvasti edustettuna, sillä kauppakeskukseen tulevat sekä K-supermarket että Lidl. Muita suuria toimijoita ovat H&M, Fitness24Seven ja Tullinkulman Työterveys. Ennakkovuokrausaste on tällä hetkellä 30 prosenttia.

>']);">Katso lisää tietoa hankkeesta ja aikatauluista sivuilta Ratina.fi >>

Missä asunnot?

Ratinan kauppakeskus mainostaa itseään uuden ajan kauppakeskuksena, mutta kriitikoiden mielestä sillä on yksi keskeinen puute: Ratinaan keskustan ja Hatanpään välille muodostuu leveä kaistale ilman uutta asutusta.

Viime vuosina keskeisille paikoille nousseiden kauppakeskusten yhteyteen on toteutettu myös asuinrakentamista. Näin on tehty esimerkiksi Espoon Matinkylän Isossa Omenassa, Helsingin keskustan Kampin keskuksessa sekä Hyvinkään keskustan Willassa. Ne ovat kaikki Ratinan kauppakeskuksen kokoluokassa.

Ratinan kauppakeskuksen toteuttaja valittiin vuonna 2006 kilpailun pohjalta. Lopullinen valinta tehtiin kolmen ehdokkaan välillä ja sopimus hankkeesta allekirjoitettiin vuonna 2008. Spondan ehdotuksen kanssa loppusuoralla kilpailivat Skanskan ja Cityconin yhteenliittymän ehdotus sekä NCC:n ehdotus. Skanska/Cityconin ehdotus olisi tuonut kauppakeskuksen yhteyteen myös asuntoja.

Muodostuuko Ratinasta, jota halkevat kahdessa suunnassa leveät valtatiet, keskustan kuollut kulma silloin kun kauppakeskuksen ovet ovat kiinni?

Uutta asutusta on tulossa Viinikanlahdelle 2020-luvulla, kun jätevedenpuhdistus siirtyy Sulkavuoren keskuspuhdistamoon. Myös Ratinan suvannon rantaan on visioitu asumista osittain veden päälle. Sorinaukiolle hahmotellaan uutta käyttöä. Uusilla hankkeilla on mahdollista tukea osaltaan Ratinan elinvoimaisuutta.

Kauppakeskus on Tampereelle joka tapauksessa kannattava hanke. Kaupunki sai tonttikaupasta 20,4 miljoonaa euroa ja kyseessä on 240 miljoonan yksityisen sektorin investointi työttömyyden riivaamaan kaupunkiin. Kun verrataan Spondan hanketta Tampereen muihin suurhankkeisiin, voidaan todeta, että kaupunki on vahvasti saamapuolella.

Muut liikekeskushankkeet:

Kesko tiedotti Tesoman uuden liikekeskuksen rakennustöiden käynnistämisestä 19. maaliskuuta. Tesoman keskustaan tulee lähes 14 000 neliömetrin liikekeskus, josta vuokrataan Tampereen kaupungin terveys- ja kirjastopalveluille 4 900 neliötä.

Uusi  liikekeskus korvaa K-Länsiportin ja Tesoman nykyisen liikekeskuksen kiinteistöt. K-supermarketin lisäksi tiloihin tulee kymmenkunta muuta kaupallista toimijaa. Tilat ovat kolmessa kerroksessa. Rakennus valmistuu keväällä 2017.

Kaukajärven uutta Vinkkeli-liikekeskusta suunniteltiin tontiluovutuskilpailun voittaneen Lemminkäinen Talo Oy:n työn pohjalta jo vuonna 2011. Juvankadun ja Santaharjuntien risteyksessä sijaitseva tontti on nyt kaavoitettavana vastaamaan päivitettyjä suunnitelmia. Vinkkeliin tulee liikekeskuksen lisäksi neljäkerroksinen asuintalo.

Lahdesjärven Ikean viereen tulevan Ikano Retail Parkin ensimmäinen vaihe valmistuu keväällä 2015. Noin 15 000 neliömetrin tiloihin tulee K-rauta. Ikanossa on tilaa yhteensä 30 000 neliötä eli lähes Ikea-tavaratalon verran.

Katso kooste Tampereella vireillä olevista liikekeskushankkeista:

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

TOIMITUS

, , , , , ,

2 Kommenttia Kauppakeskusten rakentamisen uusi kierros

  1. Jari L 31.3.2015 klo 16:20 #

    Vaikuttaa siltä että kauppakeskus on tarkoitettu enimmäkseen anorektikoille. Ei siis minulle.

  2. Jarkko J 1.4.2015 klo 06:58 #

    Joo, läskit ja rillipäät älköön vaivaantuko on havainnekuvien johtava teema :D

Mediakaupunki.fi