Ylävalikko

Työtä kohti: Vuorineuvoksen talousteesit Pirkanmaalle

TYÖ 30.1.2015 17:45 Vuorineuvos Kari Neilimo näkee internetin ja it-alan palveluiden viennin mahdollisuuksina Pirkanmaalle.

Tampereforum kysyi vuorineuvos Kari Neilimolta näkemyksiä Pirkanmaan taloudesta ja kehitysnäkymistä. Neilimo tulee Tampereen messukeskukseen Rekrytori-tapahtuman talouspaneeliin 4. helmikuuta.

”It-alan tilanne näyttää hyvältä”

Informaatioteknologian alalla on tapahtunut Pirkanmaalla suuria muutoksia ja murros, jotka johtuvat pitkälti yhden valmistajan eli Nokian tilanteesta.

- Klassiset it-alan yritykset eivät enää uudistuneet. Yleisesti ottaen nyt näyttää kuitenkin varsin hyvältä. On paljon start upeja ja pk-yrityksiä, toteaa Neilimo.

Neilimo näkee liike- ja palvelutoimintojen sähköistymisessä suuria mahdollisuuksia. Tähän liittyy niin sanottu teollinen internet, jossa koneet ja laitteet ovat tietoverkoissa.

- On enemmän ohjausjärjestelmiä. Rauta voi maksaa vähemmän kuin ohjelmat, hän huomauttaa.

- Tietojärjestelmiä yhdistetään ja tulee tiedolla johtamista. Terveys- ja sivistyspuolella digitalisaatio on vasta tulossa.

Kuka?

 • Kari Neilimo, vuorineuvos, taloustieteiden tohtori
 • Syntynyt vuonna 1944 Viipurissa
 • Toiminut SOK:n pääjohtajana vuosina 2002-2007
 • Ollut hallituksen puheenjohtajana mm. Yleisradiossa ja Tampereen yliopistossa
 • Hoitanut kolmea eri professuuria, joista yhtä Tampereen yliopistossa

”Julkinen sektori muuttuu palveluorganisaatioksi”

Julkisen sektorin osuus Pirkanmaan taloudesta on merkittävä.

Neilimon mukaan julkisen sektorin rooli ei ole enää tuottaa hallintoa vaan palveluita.

- Julkinen sektori on palveluorganisaatio, ei virasto- ja hallinto-organisaatio. Dynamiikan ja tehokkuuden etsiminen lisääntyy. Työ ei enää kehity hallinnossa, mutta esimerkiksi sairaanhoitajia tarvitaan.

Palvelumallien ja tuotannon kehittäminen on alue, jossa yritykset voivat tulla mukaan julkisten palveluiden tuottamiseen. Neilimo toteaa, että Pirkanmaalla on useita esimerkkejä tällä tavalla toimivista yrityksistä.

- Ja tarvitaan myös ICT:tä, hän muistuttaa.

”Infrahankkeet ovat välttämättömiä”

Pirkanmaalla on käynnissä ja tänne on visioitu monia suuria väylä- ja infrahankkeita. Rantaväylän tunnelin rakentaminen on käynnissä, kaupunkiraitiotietä suunnitellaan ja myös Tampere-Pirkkalan lentokenttäaluetta on visioitu – muun muassa Neilimon itsensä johdolla.

- Infrahankkeet ovat välttämättömiä. On toinen juttu, mihin kaikkiin on varaa. Päätöksentekijöiden on päätettävä siitä.

- Tampereen on näyttävä kartalla, hän muistuttaa.

Internet tulee Neilimon mukaan nähdä myös osana infra- ja väylähankkeita.

- Haluisin yhdistää kaksi ilmiötä: virtuaalisen internetin, joka yhdistää meidät lähelle ja kauas, fyysiseen, joka yhdistyy teihin, rautateihin ja lentokenttiin.

”Vienti muuttuu rakenteellisesti”

Suomen teollisesta tuotannosta menee vientiin 60 prosenttia ja Pirkanmaa on erittäin vienti-intensiivinen alue.

- Vienti muuttuu rakenteellisesti. Viedään palveluita, esimerkiksi it-palveluita. Palveluiden viennin osaamista ei ole riittävästi. Ruotsalaiset ovat tässä parempia, kun he vievät konseptejaan palveluvientinä ulkomaille.

- Ja rohkeutta tarvitaan, summa Neilimo.

Työtä kohti -juttusarja on toteutettu yhteistyössä Rekrytori-tapahtuman kanssa. Rekrytorin päätapahtuma on Tampereen messukeskuksessa 4. helmikuuta kello 9-16.

TOIMITUS


ilmoitus


, , , ,

Yksi kommentti Työtä kohti: Vuorineuvoksen talousteesit Pirkanmaalle

 1. Mikko Honkala 30.1.2015 klo 22:57 #

  Tampereen kauppakamarin talouspaneeli Rekrytorin ohjelmalavalla 4.2. klo 11, paikka Tampereen messukeskus, E-halli. Paneelin puheenjohtaja Peer Haataja, mukana vuorineuvos Kari Neilimon lisäksi Purso Oy:n hallituksen pj. Jari Ollila, M-Files Oy:n Miika Mäkitalo ja Tampereen nuorisofoorumin Jesse Kosonen. Kommentaattorina Aamulehden vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen. Kannattaa seurata Rekrytorin saittia aikataulumuutosten takia.
  OMA TYÖ, OMA RAHA, OMA ELÄMÄ
  terveisin Rekrytorin tiimi
  http://www.rekrytori.fi/

Mediakaupunki.fi