Ylävalikko

Työtä kohti: Kevytyrittäjyyden suosio kasvaa

TYÖ 28.1.2015 15:19 Kevytyrittäjyyden suosio on voimakkaassa kasvussa. Ilmiönä kevytyrittäjyys asettuu ”raskaan” yrittämisen ja palkkatyön väliin.

Kevytyrittäyys toimii niin, että henkilö toimii työssään kuin itsenäinen yrittäjä ja myy työsuoritustaan laskulla. Laskutuspalvelua tarjoava osuuskunta huolehtii kirjanpidosta ja kaikesta toiminnan vaatimasta lasku- ja paperiliikenteestä ja maksaa henkilölle palkkaa. Osuuskunta huolehtii, että rahat tulevat tilille.

Kevytyrittäjyys soveltuu työhön, jossa on kyse oman työpanoksen myynnistä.

Kevytyrittäjyys soveltuu työhön, jossa on kyse oman työpanoksen myynnistä.

 

- Verottajan näkökulmasta kyse on palkkatyöstä. Meille toimitetaan verokortti. Hoidamme myös eläkevakuutuksen ja ennakonpidätyksen, kertoo Ukko.fi:n Olli Kopakkala, joka oli perustamasssa Ukko.fi-palvelua vuonna 2012.

Laskutuspalvelun käyttäminen sopii parhaiten työhön, jossa henkilö myy omaa työsuoritustaan tai palveluaan. Tällainen työ voi olla esimerkiksi freelance-toimittaja, valokuvaaja, konsultti tai kouluttaja. Palvelua käyttävät myös palkkatyönsä ohella sivutöitä tekevät sekä sivutuloja hakevat eläkeläiset.

Erilaisten työnkuvien kirjo on laaja.

- Esimerkiksi rakennusmies voi käyttää palvelua. Hän voi vähentää työkohteeseensa jäävät kulut, mutta työkaluja, kuten vasaraa, ei voi vähentää kuluna. Työkaluhankinnat voi kuitenkin vähentää henkilökohtaisessa verotuksessaan, opastaa Kopakkala.

Aivan kaikenlaiseen yritystoimintaan palvelu ei sovellu.

- Jos pyörittää verkkokauppaa tai liikettä, joka tarvitsee kiinteän varaston, sellaiseen toimintaan palvelu ei sovi, sanoo Kopakkala.


ilmoitus


Ukko.fi:n asiakkaiden määrä ylitti tänä vuonna 10 000 henkilön rajan. Kopakkalan arvion mukaan Suomessa on ainakin noin 30 mukana vastaavaa toimijaa, joilla on kymmeniä tuhansia käyttäjiä.

Suomessa on satoja tuhansia ihmisiä, jotka työllistävät itsensä ammatinharjoittajina joko pienyrittäjinä tai palkkattyöntekijöinä erilaisissa keikkatöissä. Kevytyrittäjien asemassa on kohentamisen varaa, kun tarkastellaan heidän asemaansa yhteiskunnan tukiin – kuten työmarkkinatukeen.

- Henkilöllä voi olla mahdollisuus soviteltuun tukeen. Käytäntö vaihtelee ja on hyvä selvittää ensin, mikä on käytäntö omassa kotikunnassa. Yhteiskunnan tukiverkosto ei ole valitettavasti ajan tasalla itsensä työllistävien ihmisten kohdalla, toteaa Kopakkala.

Laskutusosuuskunnan käyttäjä saa itse päättää työnsä hinnan.

- Palvelun ehdoissa on, että maksettavan palkan pitää olla työehtosopimuksen mukainen, muistuttaa Kopakkala.

Työtä kohti -juttusarja on toteutettu yhteistyössä Rekrytori-tapahtuman kanssa. Rekrytorin päätapahtuma on Tampereen messukeskuksessa 4.2.2015 kello 9-16.

TOIMITUS

, , ,

Ei vielä kommentteja.

Mediakaupunki.fi