Ylävalikko

Lista: 8 kauneinta jugendtaloa Tampereella

RAKENNUKSET 18.9.2014 12:01 Monet Tampereen näkyvimmistä rakennuksia ovat helmiä jugendin ajalta. Jugend kukoisti oli 1800-luvun lopusta ensimmäiseen maailmansotaan.

1. Tirkkosen talo

tao12

Tirkkosen talo on noussut usein kärkeen, kun on valittu Tampereen kauneinta rakennusta. Kuninkaankadun ja Kauppakadun kulmassa sijaitseva komeus valmistui Maria Tirkkosen rakennuttamana J. Tikkosen kauppahuoneeksi vuonna 1900 ja sitä laajennettiin Kuninkaankadun puolelle kuusi vuotta myöhemmin. Rakennus kunnostettiin pieteetillä vuonna 1987.  Arkkitehdit: Lars Sonck ja Birger Federley.

2. Commercen talo

talo15

Liike- ja asuintalo Commerce Hämeenkadun ja Aleksis Kiven kadun kulmassa oli ensimmäinen Keskustorin etelälaidan, Jugendtorin, palatseista. Se valmistui vuonna 1899 ja pari vuotta myöhemmin valmistuivat viereiset Palanderin ja Sumeliuksen talot. Kuten Commercen talosta saattaa päätellä, Tampereella elettiin 1800-luvun ja 1900-luvun taitteessa talouden nousukautta. Tiilen ja rappauspinnnan yhdistäminen ei ole tyypillistä suomalaisessa jugendissa vaan rakennuksessa on berliiniläistä henkeä. Katutason kulmahuoneistoon tuli Ensimmäinen Apteekki. Vuodesta 1984 siinä on toiminut Suomen ensimmäinen McDonald´s. Arkkitehdit: Anders Andersin, Bertel Jung, Oscar Bomanson.

3. Ylioppilastalo

talo11

Vuonna 1901 valmistunut Ylioppilastalo Kauppakatu 10:ssä oli alun perin Suomen Yhdyspankin toimitalo. Kun pankki siirtyi 1930-luvulla uusiin tiloihin, talo siirtyi virastokäyttöön. Kaupunki lahjoitti sen ylioppilaskunnalle vuonna 1967 ja seuraavalla vuosikymmenellä entisessä pankkisalissa tehtiin jo tulevaa manserock-historiaa. Wieniläishenkisen talon päädyt on vedetty esiin. Arkkitehti: Gustaf Nyström.

4. Tuomiokirkko

talo2

Johanneksen kirkosta järjestettiin arkkitehtuurikilpailu vuonna 1900. Kirkko valmistui seitsemän vuotta myöhemmin. Tuomiokirkoksi se muuttui vuonna 1923. Kirkko on kansallisromanttisen kauden keskeisimpiä rakennuksia Suomessa. Mukana on keskiaikaisia ja goottilaista henkeä. Hugo Simbergin ja Magnus Enckellin maalaukset aiheuttivat runsas sata vuotta sitten kohua. Arkkitehti: Lars Sonck.

5. Paloasema

talo4

Myös Paloasema on arkkitehtikilpailun tulos. Sen suunnitteli Wivi Lönn, ajan johtava naisarkkitehti, jonka suunnitelmaa pidettiin tuomaristossa ylivoimaisena. Omaleimaisen tornin käyttötarkoitus oli letkujen kuivatus. Vuonna 1908 Satakunnankadun ja Lapintien risteykseen valmistunutta maamerkkiä laajennettiin vuonna 1921. Kuvassa näkyvästä rakennuksen osasta laajennusosaa on paloautojen ovien yläpuolinen kerros. Paloaseman taakse rakennettiin erillinen laajennusosa 1980-luvulla. Arkkitehti: Wivi Lönn.

6. Tuomisen kivimuuri

talo3

Tuomisen Kivimuuri on ajalta, jolloin Juhannuskylän asemakaavaa uudistettiin siten, että ruutuasemakaava suorine katuineen muutettiin vaihtelevaksi katuverkoksi. Lars Sonckin toteuttaman uudistuksen tavoitteena oli saada uusi Tuomiokirkko paremmin esiin kaupunkikuvassa. Rakennusurakoitsija Kaarlo Tuomisen mukaan nimetty talo valmistui Tuomiokirkonkatu 3:een vaiheittain vuosina 1910-1914. Arkkitehti: Birger Federley

7. De Gamlas Hem

talo5

”Iäkkäille naisille koti, jossa huokeasta maksusta tarjolla asunto, elanto ja hoito” linjattiin De Gamlas Hem -yhdistyksessä, jossa päätettiin perustaa vanhainkoti ruotsinkielisille naisille. Vuonna 1905 Eteläpuisto 4:ään valmistunut rakennus on ulospäin konstailematon, mutta tarjoaa sisällä yllätyksiä arkkitehtuurin ystäville. Asuinhuoneet sijaitsivat hallin ympärillä. Rakennus siirtyi vuonna 1984 musiikkiopiston käyttöön. Arkkitehti: Birger Federley

8. Tampereen Teatteri

talo13

Tampereen Teatteri on viimeisiä jugendin kauden rakennuksia Tampereella. On hieman kiistanalaista, voidaanko vuonna 1913 valmistunut rakennus lukea jugendiksi, sillä pääjulkisivun pylväikkö edustaa jo selvästi jugendia seurannutta klassismin kautta. Yksityiskohdissa on kuitenkin havaittavissa paljon jugendin ajan henkeä. Teatteri on arkkitehtikilpailun tulosta, jonka voittanut ehdotus oli symmetrinen ja siitä puuttui julkisivun temppelipääty. Jugendhenkisyys vahvistuu rakennuksen Tammerkosken puoleisella julkisivulla. Arkkitehti: Kauno S. Kallio.

Lähteinä on käytetty julkaisuja Tampereen arkkitehtuuria (Jorma Mukala 1999) ja Tampereen kantakaupungin rakennuskulttuuri 1998.

TOIMITUS

,

Ei vielä kommentteja.

Mediakaupunki.fi